Різноманіття сортів яблук вражає, пропонуючи плоди на будь-який смак – від медово-солодких до освіжаюче кислуватих. Як вибрати найкращий варіант для свого саду? У цій статті розглянемо найсмачніші та найпопулярніші сорти яблук, які вам точно сподобаються.

найсмачніші сорти яблук

Сорти солодких яблук

Ці яблука ідеально підходять для вживання у свіжому вигляді, приготування десертів та соків:

  • Голден Делішес. Один з найпопулярніших сортів у світі, відомий своїм ніжним солодким смаком з легкою кислинкою та соковитою м’якоттю. 
  • Хоней Крісп. Відносно новий сорт з медовими нотками.
  • Ред Чіф. Привабливий сорт з яскраво-червоними плодами конічної форми. Має солодкий смак та хрустку м’якоть.
  • Флоріна. Французький сорт, що відрізняється високою стійкістю до хвороб та солодкими, ароматними плодами середнього розміру.
  • Мутсу. Японський сорт з великими, зеленувато-жовтими плодами. Має солодкий, злегка пряний смак та соковиту м’якоть.

Кисло-солодкі сорти

Для тих, хто цінує гармонійне поєднання солодкості та кислинки, існують кисло-солодкі сорти яблук, які чудово підходять як для свіжого вживання, так і для переробки.

  • Слава Переможцям. Український сорт раннього терміну дозрівання з великими, смугастими червоно-жовтими плодами. Має приємний кисло-солодкий смак та ніжну м’якоть.
  • Чемпіон. Чеський сорт з привабливими червоно-жовтими плодами. Відрізняється соковитою, кисло-солодкою м’якоттю та приємним ароматом.
  • Ліголь. Польський зимовий сорт з великими, округло-конічними плодами, вкритими інтенсивним червоним рум’янцем. Має кисло-солодкий смак.
  • Антонівка. Старий, добре відомий український сорт з характерним кисло-солодким смаком та неповторним ароматом. Плоди жовтувато-зелені, великі.

Імунні сорти яблунь

Для садівників, які прагнуть мінімізувати використання хімічних засобів захисту рослин, ідеальним вибором стануть імунні сорти яблунь, які мають високу стійкість до основних хвороб, таких як парша та борошниста роса.

  • Пріам. Чеський сорт з високою стійкістю до парші. Плоди середнього розміру, червоно-оранжеві, кисло-солодкі.
  • Голден Резистент. Сорт, стійкий до парші та борошнистої роси, є покращеною версією Голден Делішес зі схожим смаком.
  • Топаз. Чеський зимовий сорт, стійкий до парші. Плоди жовто-оранжеві з червоним рум’янцем, кисло-солодкі, ароматні.
  • Флоріна. (Вже згадувався у солодких сортах) Окрім приємного смаку, цей французький сорт також відзначається високою стійкістю до хвороб.
  • Ліберті. Американський сорт, стійкий до парші та борошнистої роси. Плоди середнього розміру, червоні, кисло-солодкі.

Українські найпопулярніші сорти яблук

Багато вітчизняних сортів яблук завоювали популярність завдяки чудовому смаку та адаптованості до різного клімату:

  • Альпініст. Середньоросле дерево з пізнім дозріванням. Плоди середні, округло-конічні, зеленувато-жовті з червоним рум’янцем. М’якоть щільна, соковита, кисло-солодка.
  • Амулет. Зимовий український сорт, середньоросле дерево. Плоди великі, округло-конічні, жовтувато-зелені з червоно-карміновим рум’янцем. М’якоть кремова, щільна, соковита, кисло-солодка, ароматна.
  • Антонівка. Старовинний український осінній сорт. Плоди середні та великі, округло-плескаті, зеленувато-жовті. М’якоть біла, соковита, кисло-солодка з освіжаючим ароматом.
  • Байя Маріса. Німецький зимовий сорт, середньоросле дерево. Плоди середні, округло-конічні, темно-червоні. М’якоть щільна, хрустка, соковита, кисло-солодка з фруктовим ароматом.
  • Вільямс Прайд. Американський ранній сорт, середньоросле дерево. Плоди середні та великі, округло-довгасті, темно-бордові. М’якоть кремова, соковита, кисло-солодка з легкою терпкістю.
  • Голден Резистент. Сорт, стійкий до хвороб, з солодкими та ароматними плодами, схожими на Голден Делішес.
  • Делікатес. Польський зимовий сорт, середньоросле дерево. Плоди середні, округло-конічні, жовтувато-зелені з червоним рум’янцем. М’якоть кремова, щільна, соковита, кисло-солодка, ароматна.
  • Джероміні. Французький зимовий клон Ред Делішес, середньоросле дерево. Плоди великі, видовжено-конічні, темно-червоні. М’якоть щільна, хрустка, солодка.
  • Ерлі Женева. Американський дуже ранній сорт, середньоросле дерево. Плоди середні, округло-конічні, жовтувато-зелені з червоним рум’янцем. М’якоть біла, дрібнозерниста, соковита, кисло-солодка.
  • Кальвіль Сніговий. Старовинний французький зимовий сорт, сильноросле дерево. Плоди середні та великі, округло-конічні, біло-зелені. М’якоть біла, ніжна, соковита, кисло-солодка з легким ароматом.
  • Колоновидна Болеро. Карликове дерево з колоновидною кроною. Плоди середні, округлі, червоні. М’якоть щільна, соковита, кисло-солодка, ідеальне для малих садів.
  • Колоновидна Спарта. Карликове дерево з колоновидною кроною. Плоди середні, видовжено-овальні, темно-червоні. М’якоть щільна, соковита, кисло-солодка, підходить для невеликих ділянок.
  • Ренет Симиренка. Старий український зимовий сорт. Плоди середні та великі, округло-плескаті, зелені з легким рум’янцем. М’якоть біла, соковита, кисло-солодка з винним ароматом.

 5 найсмачніших сортів яблук в “Зелений Кут”

Амулет

Цей зимовий сорт української селекції цінується за великі, соковиті плоди з гармонійним кисло-солодким смаком та приємним ароматом. Яблука добре зберігаються протягом зими, що дозволяє насолоджуватися їхнім смаком тривалий час.

Голден Делішес

Один з найпопулярніших у світі сортів, відомий своїм ніжним солодким смаком з легкою кислинкою та соковитою м’якоттю. Плоди мають привабливий золотисто-жовтий колір та універсальне призначення.

Голден Резистент

Чудовий вибір для екологічного садівництва, адже цей сорт є стійким до парші та борошнистої роси. Його плоди мають солодкий смак, схожий на Голден Делішес, але з підвищеною стійкістю до хвороб.

Делікатес

Польський зимовий сорт, який відрізняється привабливими округло-конічними плодами з червоним рум’янцем. М’якоть соковита, кисло-солодка з приємним ароматом, а плоди добре зберігаються.

Ред Чіф

Привабливий сорт з великими, видовжено-конічними плодами насиченого червоного кольору. Має солодкий смак та хрустку м’якоть, що робить його чудовим вибором для свіжого споживання.

Вибір яблунь – рекомендації від експертів Зелений Кут

Обираючи сорти яблунь для свого саду, важливо враховувати не лише смакові якості плодів, але й терміни їх дозрівання, зимостійкість, стійкість до хвороб та особливості догляду. Експерти садового центру “Зелений Кут” (Бібрка, Львів) завжди готові надати вам кваліфіковану консультацію та допомогти підібрати сорти, які смакуватимуть чудово та ростимуть на ділянці без проблем!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *